Søk i arkivet

Sekkingstad AS sponser skoleprosjekt i Uganda

Uganda2 Lakseeksportøren Sekkingstad AS finansierer byggingen av kjøkken og matsal på skole i Uganda som skal bygges av stiftelsen Bring Children From Streets (BCFSN). Skolen har fått navnet First Lady School etter stiftelsens ambassadør Cecilia Brækhus.

Salgssjef Roy Kenneth Olsen hos Sekkingstad og Kamilla Klepp fra XXL var med Cecilia Brækhus til Uganda når grunnsteinen til skolen ble lagt. Skolen med internat vil ha plass til 600 elever.

Fra turen til Uganda forteller Roy: – Vi besøkte også en barneskole, et barnehjem og en bokseklubb som Bring Children From Streets har bygget og driver, noe som bare bekreftet vår tro på både skoleprosjektet og at det er i rette hender. Lions Club, Bergen har finansiert brønn på barneskolen slik at barna får tilgang på rent vann.

– Fra barneskolen gikk vi til bokseklubben som ble startet av Brækhus og stiftelsens leder Richard Kiwanuka fra Bergen. Klubben ble startet med på samme plass som barneskolen med fire jenter. I dag har klubben eget lokale, – eller lokale er å overdrive. Det er ute med noen rustne blikktak over. Det er over 40 jenter i klubben og rundt 100 medlemmer totalt. Boksingen redder barn fra gata sier Richard.

UgandaJeg så på de som bokset, time etter time, i 40 grader. Det er utrolig at de klarer det. Mangel på utstyr blir kompensert med innsats og stå på vilje. De har mye å slåss for. Cecilia og Richards bokseklubb har markert seg med flere kvinnelige boksere på det ugandiske landslaget, forteller Roy. Han legger til at klubben ligger like ved slummen. Ett område hvor kloakk flyter fritt og snittalderen er 33 år. Halvparten er barn og det er antatt at rundt halvparten av kvinnene er smittet med HIV.

Vi besøkt en familie i slummen som hadde to søstre som var med på Ugandas bokselandslag. De var 21 mennesker som bodde på cirka femten kvadratmeter. Barna sov til 04.00 om morgenen, – da var de de eldste sin tur.

Slikt gjør inntrykk på en som kan sove i en god seng, og spise en god frokost før en går på jobb for å selge laks til alle verdens hjørner, sier Roy.

Barnehjemmet som Roy besøkte har plass til 220 barn. Flesteparten foreldreløse. Mange av disse er også syke med HIV, malaria og andre sykdommer, i tillegg til at de har psykiske problemer. På barnehjemmet får de trøst og trygghet. Mat og klær kommer fra organisasjoner, mens driften finansieres gjennom 250 faddere.

Skolen som nå bygges, First Lady School ligger to-tre timers kjøretur fra Entebbe. På veien stoppet vi ved en annen skole stiftelsen bygger. Denne skolen finansieres av en annen god støttespiller, Marianne Rieber i Bergen. Det er fantastisk å se hva noen få ildsjeler har fått til.

Tekst og foto: Roy Kenneth Olsen, Sekkingstad AS