Søk i arkivet

Aktuelt

-Må snakke fram viktige produktgrupper som oppdrettsfisk

Janneche Utne Skåre– Man må snakke frem viktige produktgrupper som importerte grønnsaker og oppdrettsfisk i enda større grad, seier Janneche Utne Skåre i Vitenskapskomiteen for Mattrygghet (VKM) til NRK.

I dag klokka tolv legg Helsedirektoratet sjølve fram sin årlige statusrapport over nordmenn sine matvanar. I den bør det ligge ei klar oppfordring til folket om å ete meir fisk og grønnsaker uten frykt, skal vi tru tala frå SIFO, Statens Institutt for Forbruksforskning. Ein ny rapport syner at berre 17 til 18 prosent av oss et den mengda fisk og grønt som er tilrådd frå Helsedirektoratet.

– Det vi fant er at oppdrettsfisken i dag inneholder mindre miljøstoffer enn for eksempel vill makrell, fortel Janneche Utne Skåre som har leia utredninga i VKM i eit intervju med NRK.

Ho meiner det har oppstått eit kommunikasjonsproblem mellom Helsedirektoratet og folket.

– Man må snakke frem viktige produktgrupper som importerte grønnsaker og oppdrettsfisk i enda større grad. Helsefordelene ved å spise fisk oppveier klart den ubetydelige risikoen som dagens nivåer av kjente fremmedstoffer i fisk representerer, seier Utne Skåre, som er professor i miljøtoksilogi.

Les artikkel på NRK.no